top of page
Modulaire Systemen

deel 2 

L e t ' s   m a k e   s o m e   n o i s e

We gaan nu kijken hoe de onderdelen precies werken die je in deel 1 hebt geleerd. In het programma VCV-Rack kun je modules met elkaar verbinden. Het werkt als een echte synthesizer. Je kunt er hele mooie geluiden mee maken. En het is gratis! Download hem HIER.

Voltage Controlled Oscillator

VCO

De oscillator of VCO is het hart van de synthesizer. Hij produceert een golfvorm (sinus, triangle, sawtooth, square) op een bepaalde toonhoogte. Hoe meer volt des te hoger de toon. 1 volt meer staat gelijk aan 1 oktaaf hoger. Vandaar dat je V/OCT ziet staan bij de meest linkse input. 

geen zin in lezen? ->

filmpje over de VCO

Voltage Controlled Filter

VCF

Het filter bepaalt of een geluid dof of helder klinkt. Als een geluid dof klinkt lijkt het geluid verder weg te zijn, alsof het in een andere kamer is. Als het geluid helderder wordt gemaakt door het filter komt het geluid dus naar je toe en klinkt het schel of fris. Het filter versterkt of verzwakt de frequenties van de boventonen van een golfvorm. 

Voltage Controlled Amplifier

De VCA  is het eenvoudigste gedeelte van de synthesizer. Amplifier betekent versterker. Hiermee kun je dus het volume bepalen van de oscillator. Je kunt het volume van een geluid op verschillende manieren

filmpje over de VCA en de VCF

aanpassen. Je hebt natuurlijk het main volume of master volume, maar dit heeft invloed op alle geluiden. Je kunt het volume ook beïnvloeden door de aanslaggevoeligheid van je keyboard. En je kunt het volume van ieder geluid afzonderlijk instellen. Deze laatste twee hebben invloed op de VCA oftewel de Voltage Controlled Amplifier. Ieder geluid heeft een VCA en deze bepaalt dus het volume van het geluid. Soms zit deze op de oscillator of is er een mixer sectie. In deel 1 heb je al de VCA gezocht op de plug-in afbeeldingen.

VCA

Low Frequentie Oscillator

LFO

De Low Frequency Oscillator oftewel L.F.O. is een van de manieren om een geluid te veranderen terwijl hij klinkt. De L.F.O. is ook een golfvorm, maar hij klinkt zo laag dat je hem niet kunt horen. Hij zit ongeveer tussen de 0.1 en 35 Hz.

<- geen zin in lezen? 

filmpje over de LFO

Envelope Generator

ADSR

De Envelope Generator oftewel EG, is te vergelijken met een L.F.O. Ook hij verandert het geluid terwijl het klinkt. Het verschil is dat een L.F.O. een golfvorm is die zich steeds herhaalt en een EG is een éénmalig verloop. Dit wordt het snelst duidelijk als we de EG op de amplifier zetten. Bij de L.F.O kon je alleen de golfvorm kiezen en de snelheid (frequentie) instellen. Bij een EG kun je de golfvorm helemaal zelf bepalen (tekenen). De golfvorm wordt echter maar één keer afgespeeld.

geen zin in lezen? ->

filmpje over de EG / ADSR

We hebben nu de belangrijkste basisbegrippen van de klanksynthese behandeld. In onderstaand figuur zie je in een schema hoe in een synthesizer een klank wordt opgebouwd. Kun je het schema uitleggen met de theorie die je nu geleerd hebt? 

schema synthesizer
bottom of page