top of page
Recording Music

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

S A M P L I N G

Let's go digital...

Eind jaren 70 vond er een be-langrijke ontwikkeling plaats. Door de opkomst van de computer werd het mogelijk om de golfvorm van een oscil-lator te vervangen door een sample. Een sample is een korte audio opname van een geluid. De golfvorm was niet meer analoog, maar digitaal. In het begin waren het nog erg korte samples omdat geheugen nog erg duur was. Maar het was dus mogelijk om een sample te

Elektronische printplaat

maken van een sinusgolf of een zaagtand en deze steeds te herhalen (loopen). Maar in principe kun je alles samplen: instrumenten, stemmen enz.

In de jaren 80 werd in hiphop-beats en pop muziek vaak gebruik gemaakt van samples/opnames van LP's. Kijk hier naar een filmpje van een Fairlight CMI uit 1979. De eerste sampler. Hij was legendarisch, niet alleen vanwege zijn prijs van meer dan 200.000 gulden, maar vooral ook vanwege zijn geluidskwaliteit! Ook de touch-pen was zijn tijd ver vooruit. 

Later kwamen er steeds meer goedkopere samplers op de markt en synthesizers die gebruik maakte van sampling zoals de Akai S900, Yamaha DX7, Roland D-50 en de Korg M1. Het duurde echter nog tot half jaren 90 voordat een synthesizer een piano na kan doen die een beetje lijkt op het origineel. De Kurzweil K2500 was wat dat betreft een doorbraak. 
Maar er was ook een nadeel aan sampling. Het geluid klinkt veel minder 'warm' dan de analoge synthesizers van bijvoorbeeld Moog. Een sample is een erg 'dood' geluid. Het is niet meer dan een opname. En ook nog eens op een lage audiokwaliteit. Opslaggeheugen zal eerst goedkoper moeten worden zodat de audiokwaliteit beter kan worden. Tegenwoordig is dat gelukkig het geval en bestaan er digitale piano's met samples die niet meer van echt te onderscheiden zijn. 
Toch zie je dat steeds meer muzikanten, producers en DJ's interesse hebben voor de oude analoge synthesizers. Er komen de laatste jaren ook steeds meer nieuwe analoge synthesizers op de markt. De kwaliteit van de geluiden is nog altijd beter dan de synthesizers en plug-ins die gebruik maken van sampling. Ze zijn natuurlijk vooral goed in echte synthesizer geluiden.  

Schermafbeelding 2021-05-24 om 20.23.34.

Plug-ins kunnen dus ook gebruik maken van een sample. De plug-in hiernaast is daar een voorbeeld van. Klik er maar op om hem beter te bekijken. Het is een synthesizer met 4 oscillator's. Bij iedere oscillator is bij WAVEFORM een sample te kiezen. Verder werkt de synthesizer eigenlijk hetzelfde. De sample kun je moduleren met Filters, L.F.O.'s en E.G.'s. 

Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden uit de serie '4 producers 1 sample'. Hierin krijgen 4 verschillende producers dezelfde sample waar ze een muziekstuk mee moeten maken. Je kunt er heel veel goede ideeën uithalen om creatief met sampling om te gaan. Het mooie van sampling is namelijk dat je samples eindeloos in stukken kunt knippen. Die stukjes kun je weer kopiëren, loopen en bewerken. Het geeft je een grenzeloze creativiteit. Het editen doe je meestal niet in de synth zelf, maar in een DAW zoals Ableton, FL studio, Logic of Cubase. Kijk daarvoor op de site bij DAW.

Hieronder zie je een window van een sample editor. Op de meeste editor's kom je dezelfde parameters tegen. 

Schermafbeelding 2021-05-25 om 21.18.50.

Zone: Een preset bestaat vaak uit meerdere samples. De lage toetsen kunnen een andere sample hebben dan de hoge toetsen. Dit maakt het geluid realistischer. Iedere sample krijgt zijn eigen zone. Een zone is dus een gebied op het toetsenbord die wordt ingesteld met de key range.

Key of Key Range: Hier kun je de laagste en de hoogte toets instellen waar de sample te horen is.

Root Key: De toonhoogte waarop de originele sample is opgenomen.

Tune: Hier kun je de sample precies stemmen in het geval dat de opname vals is.

Velocity: Dit betekent aanslag gevoeligheid. Deze kun je instellen in een range van 0 tot 127. 0 is uiterst zacht en 127 is het meest hard aangeslagen.  Bij bv. een range van 100 tot 127 zal de sample alleen te horen zijn als je hard de toets aanslaat.

Vol: Afkorting van volume. Het volume van de sample in een range van 0 tot 127. Soms wordt het volume uitgedrukt in dB.

Pan: Afkorting van panorama. Hiermee plaats je de sample in het stereobeeld van links tot rechts, ook weer in waardes van 0 tot 127. Dus 64 is het midden!

Loop: Veel geluiden wil je laten doorklinken zolang je de toets indrukt. Een sample is vaak maar een paar seconden. Daarna gaat de sample zichzelf herhalen. Dat heet een loop (loep).  

De loop kun je vaak ook nog aanpassen. Het gele gedeelte hieronder wordt steeds herhaald. Je wil die herhaling niet horen. Het eind van de loop moet hetzelfde volume en klankkleur hebben als het begin van de loop. Met de Loop Start en End kun je proberen de loop zo onhoorbaar mogelijk te maken. 

 

Soms kun je instellen dat de sample tot aan het eind wordt afgespeeld en daarna achterstevoren wordt herhaald. Dus van rechts naar links. Dit heet Reverse en dat stel je in bij Mode. Je kan ook kiezen om de 

sample heen en weer te laten lopen.

Kijk naar de afbeeldingen voor de ver-

schillende mogelijkheden van loop-

mode. 

Schermafbeelding 2021-05-26 om 08.19.33.

Forward

Reverse

Alternate

bottom of page